Despre Tuș
Revista Tuș s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea desenatorilor ei de a desena si din plăcerea companiei Reea de a realiza cel mai amuzant proiect pe care l-a realizat vreodată : o revistă pentru copii și pentru cei care ar dori să redevină copii, o revista care își propune să-si încânte vizitatorii, să-i fascineze, să-i surprindă și să-i rețină în mrejele ei de tuș negru sau colorat, pe scurt, să-i facă să intre intr-un duș cu tuș...
Poate că ar trebui să scriu ceva mai serios... dar “serios” înseamnă lipsă de umor, sobrietate, or aici, pe sigla desenată de Liviu, scrie Tuș Ghiduș...
Dar hai să fim serioși ! Revista Tuș a apărut pentru a oferi unor oameni capabili dintr-un oraș special precum Târgu Mureș posibilitatea de a-si demonstra talentele, echipa colaborând in același timp cu traducători, scriitori și desenatori mureșeni stabiliți în Germania, Ungaria și alte țări. Revista este un proiect colectiv, care are ca scop promovarea literaturii pentru copii prin mobilizarea celor care vor sau știu să scrie pentru copii. Scriitori de profesie sau amatori, sunt invitați să-și trimită creațiile la revista Tuș, aceasta fiind în căutarea de texte interesante și originale. Datorită comunității multiculturale din Târgu Mureș, revista este tradusă în maghiară, germană, franceză și engleză cu obiectivul de a o face accesibila cititorilor si criticilor străini. Copiii sunt si ei invitați să scrie în cadrul unui concurs dotat cu premii, iar creațiile lor sunt publicate pe site.
Site-ul propune povești, poezii, benzi desenate, jocuri, videoclipuri (deoarece ne aflăm în epoca Web 2.0.) și chiar desen interactiv. Poveștile și poeziile pot apărea în trei formate : text ilustrat, text audio și text animat, în funcție de posibilitățile de realizare.
Exista o anume continuitate in conținutul site-ului, unele personaje refăcându-si apariția in contexte diferite, iar acest aspect se datorează unor autori care si-au îndrăgit atât de mult personajele incat nu au putut să le abandoneze odată cu încheierea unei povești, oferindu-le astfel micilor cititori plăcerea de a le redescoperi și de a face conexiuni intre ele.
După ce am orbecăit o vreme, adică după eforturi susținute... nu-i bine nici așa, în fine... cumva am găsit o direcție în care am convenit să mergem: niște modele de texte scurte, surprinzătoare și proaspete cum sunt Puturica, Glob sau Avionul de hârtie.
(Numai sigla Tuș câtă bătaie de cap i-a dat lui Liviu! Intâi i-am zis să scoată pata de tuș dar după ce a scos-o am văzut că lipsea... pentru că atunci când Liviu concepe un lucru, acesta trebuie să rămână așa cum e turnat.)
Ca tematică am optat pentru un fantastic sănătos, date fiind argumentele lui Liviu: "Sunt convins ca fantasticul e direcția cea mai bună pentru un copil în plina dezvoltare, pentru ca îi prezintă lumea în culori optimiste, îi stimulează imaginația și pune accentul pe victoria binelui asupra răului. Eu unul am crescut cu așa ceva, și am rămas pozitiv și optimist în ciuda a tot ce văd în jurul meu. Cu alte cuvinte, hai să le facem viața mai frumoasă!... Eu așa vad acest proiect."
Am început cu poezia Tuș. De aici si numele revistei. Tuș înseamnă toc și peniță, scriitură, pată de culoare, desen.
În poezia Tuș, după ce face adunări, rădașcăi i se deschide pofta de cunoaștere, vrea să știe câte mile sunt până la soare; tușul e bun pentru joacă dar și pentru scris, cărăbușii caută în tuș sensuri noi, pentru că, de când lumea, lucrurile par să spună mai mult decât aparențele lor, de aici obsesia înțelesului care se ascunde în spatele lucrurilor, de aici tentația căutării. Și până când caută omul? Care sunt limitele? Până când căutarea și viața devin una și aceeași aventură.
Nu mi se pare foarte potrivit să termin pe această notă filosofică, așa că îi invit pe cititori să intre pe situl www.reea.net pentru a-i cunoaște pe cei ce se află în spatele acestei aventuri și ale căror nume nu apar pe revistă, echipa care dă valoare acestui proiect de suflet: revista Tuș. Nu trebuie sa-i uit nici pe cei de la Radio Târgu-Mureș, care ne-au pus la dispoziție fișierele mp3 ale unor povești scrise de dramaturgul Alina Nelega și jucate de actorii de la teatrele târgu-mureșene.
Și acum în încheiere, ce să scriu? Acțiunea Tuș se va repeta cu siguranța deoarece vom dispune de un studio care ne va permite să dezvoltăm mai multe proiecte cu si pentru copii, împreuna cu cei care iubesc copiii.
Mediana Stan, editor Revișta Tuș